dimecres, 21 de febrer del 2018

99 coses que hem d'aniquilar si volem ser independents, de Jair Domínguez

Jair Domínguez
99 coses que hem d'aniquilar si volem ser independents
Barcelona: Ara Llibres, 2013
200 pp.
ISBN: 978-84-15642-44-2

He descobert Jair Domínguez i Torregrosa (1980) al programa Està passant de TV3, on presenta notícies que reflecteixen els aspectes més grotescs del món en que vivim. No cal dir que practica un tipus d'humor mordaç i corrosiu que aboca pel broc gros; sempre amb un punt de provocació. 
M'ho passo molt bé les estones que intervé i me n'he anat fent seguidor. I és que després d'un dia esgotador agraeixes una estona despreocupada on riguis a cor què vols. 
99 coses que hem d'aniquilar si volem ser independents és un títol en to d'humor, del tot explícit, que no camufla contingut ni intencions. 
És un repàs a personatges i elements de l'actualitat social i política que li permeten provocar sense miraments contra gairebé tot i tothom. És un llibre conjuntural, fruit d'un moment i d'una actualitat; i patirà amb el pas del temps. No cal recordar, perquè tots ho tenim molt present, com ha estat d'intensa l'actualitat política d'aquests darrers temps. Personatges que desapareixen i cares noves que agafen un renovat protagonisme. I hi ha coses del llibre que ja són "velles", quan encara no han passat cinc anys des que va ser publicat. 
És un llibre d'estil periodístic, àgil, vivaç, que pretén connectar amb la parla del carrer. I aquí és on hi ha una de les coses que menys m'han agradat. He trobat una manca total de contenció a l'hora d'utilitzar paraulotes i expressions de carrer. Ho puc arribar a comprendre però no a justificar. No em sembla de calaix normalitzar una expressió com gilipolles per més que es digui; i m'ha semblat abusiu la quantitat de vegades que apareix la paraula puto/puta, així com d'altres per l'estil, al llarg del text. No m'agrada gens, tampoc, que es faci humor amb una paraula com subnormal.

Puc semblar carca, però sóc dels que creu que la llengua escrita ha de ser un model en tots els sentits. 
És un llibre que es llegeix en un moment, que baixa bé, sense gaire exigència. I us ho podeu passar bé amb l'humor estripat i passat de voltes del seu autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada