diumenge, 10 d’agost del 2014

Per què és important Montserrat?

Procuro no perdre mai el contacte regular amb Montserrat. De motius n'hi ha molts; sempre pot haver-hi una bona raó per pujar-hi: el paisatge i els valors naturals de la muntanya (avui reconeguts com a Parc Natural), les infinites possibilitats que ofereix a l'excursionisme, els concerts del Festival que s'hi organitza cada estiu, la impressionant col·lecció de pintura catalana del seu Museu, escoltar l'Escolania, la Moreneta,...
És un lloc que permet retrobar-te, que t'omple i et revitalitza. 
Ahir vaig decidir pujar-hi. M'atreia el programa del concert programat, que combinava la sonoritat de l'orgue amb el de la tenora i el flabiol. Va estar molt bé, però no és d'això del que volia parlar. Sortint del cotxe vaig coincidir amb una família catalana, matrimoni de mitjana edat i una filla d'uns onze o dotze anys. Tot caminant, la filla va deixar anar la pregunta següent: "Per què és important Montserrat?" Vaig pensar que era una molt bona pregunta que mereixia també una molt bona resposta. El pare no va entrar en el diàleg i la mare va improvisar el primer que li va passar pel cap: "Perquè és un lloc molt turístic, que hi va molta gent. Mmm, i perquè hi ha la Moreneta." 
La mare no va dir cap mentida, però em va semblar una resposta pobre, decebedora. Com a pares crec que som transmissors de valors i d'identitats. Hem de resultar convincents en allò que per a nosaltres és important. Els fills podran fer-los seus o no, però s'hi ha de posar convicció i solidesa. Potser no era el lloc adequat, però calia haver completat la resposta amb altres referències. Ignorava la mare que la Moreneta és la patrona de Catalunya? Ignorava el paper de Montserrat com a pal de paller de la cultura catalana, sobretot en la foscor del franquisme? Era conscient dels valors naturals (a nivell de flora i fauna) i paisatgístics de la muntanya? Podríem seguir. 

Em produeix un cert rebuig que tendim a valorar els llocs per la seva importància turística, que els valorem pel nombre de visitants. La massificació tendeix a degradar l'entorn natural. I els llocs són més enllà dels milions de persones que puguin visitar-lo. I és allò que configura la seva personalitat el que cal reivindicar i promoure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada