divendres, 25 de juliol del 2014

El Dia Fora del Temps

Tot repassant el diari m'he trobat aquesta curiosa notícia al diari Ara de la que no en tenia cap referència i que he trobat molt suggeridora:
"Avui no és un dia qualsevol. Avui és el Dia Fora del Temps. I un es deu preguntar: com pot ser que existeixi un dia sense temps? Un cop més, la resposta la trobarem a la cultura maia. Els sacerdots d’aquesta virtuosa civilització utilitzaven un calendari anomenat Tzolkin, que consistia en tretze mesos, o llunes, de vint-i-vuit dies cadascun i que sumaven 364 dies en total. El resultat era un calendari de cicles exactes que seguien la Lluna i les Plèiades. Tot i això, els astrònoms aviat es van adonar que per completar la volta de la Terra al Sol faltava un dia. Aquest dia va ser anomenat el Dia Fora del Temps, que en el nostre calendari gregorià coincideix amb el 25 de juliol." 


És cosa sabuda que l'existència dels nostres anys es correspon amb la durada del moviment de traslació de la Terra al voltant del Sol, i que els

anys de traspàs són l'acumulació de les hores de més que triga la Terra a completar la seva òrbita. La cultura maia va resoldre el tema creant 13 mesos de 28 dies que es corresponguessin amb els cicles lunars. Així, el 26 de juliol és el primer dia del calendari maia, ja que té la primera lluna de l'any, i el 25 de juliol és el Dia Fora del Temps, una data que es dedicava al joc, l’art, la màgia i la creativitat. I això és el que m'ha seduït, una celebració respectuosa amb els cicles naturals i dedicada als aspectes que millor defineixen la nostra humanitat i la nostra capacitat de crear civilització.
Benvinguda, doncs, aquesta especial diada de Sant Jaume i, seguint la tradició maia dediqueu-la a viure intensament, de manera espiritualment rica i creativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada