dimarts, 24 de gener del 2012

LIJ - Kafka i la nina que se'n va anar de viatge

Jordi Sierra i Fabra
Kafka i la nina que se'n va anar de viatge
Barcelona: Editorial Empúries, 2009
152 pp.
ISBN:  978-84-9787-296-6



A Kafka i la nina que se'n va anar de viatge Jordi Sierra recrea una anècdota de Franz Kafka a l'últim any de la seva vida, documentada per la seva companya Dora Dymant. Ens trobem amb un Kafka resident a Berlín i jubilat prematurament per la tuberculosi que patia. Un dia, mentre passejava per un parc, escolta el plor desconsolat d'una nena que ha perdut la seva nina. Ell, que no havia tingut cap fill i era desconeixedor de la psicologia infantil, reacciona davant aquell dolor i diu a la nena que la seva nina no s'ha perdut sinó que ha marxat de viatge. A partir d'aquí, Kafka entra de ple en aquesta juguesca, li diu a la nena (Elsi) que és carter de nines i que li anirà portant diàriament les cartes que aquesta nina viatgera (Brígida) li faci arribar. En aquestes cartes, que li descriuen les meravelles de ciutats llunyanes, Kafka hi aboca tota la seva tendresa i transmet a la nena un món ric de sentiments on intenta fer-li entendre el que implica fer-se gran; alhora que es va desenvolupant entre ells una relació d'amistat i complicitat molt entranyable.
Aquesta necessitat d'escriure una carta cada dia i mantenir la juguesca inicial va fent que Kafka vagi traient el millor de si mateix quan ja percep que el seu final està proper. 

Una magnífica narració, tendra i poètica, que ens mostra com som capaços de commoure'ns pel plor d'un infant i donar el millor de nosaltres mateixos per a la seva felicitat. 
Una narració molt recomanable per a nens i nenes a partir de 9 anys i per a tothom.



dissabte, 7 de gener del 2012

LIJ - L'àvia necessita petonets

Ana Bergua; Carme Sala (il·)
L'àvia necessita petonets
Cànoves: Editorial Proteus, 2010
ISBN: 978-84-15047-33-9

L'àvia necessita petonets és un àlbum il·lustrat que acosta el món de les malalties neurodegeneratives als més petits.
Cada cop vivim més anys i esdevé més freqüent a les famílies la situació d'avis que cada cop van sent menys capaços de viure autònomament. És una realitat de la que els més petits no han de restar al marge, que han de comprendre i que requereix també de la seva implicació. I és el que trobem en aquest àlbum:  rigor i sensibilitat en el tractament d'aquesta problemàtica, transmissió en tot moment del respecte que han de merèixer aquestes situacions; sense descuidar tampoc un polsim d'humor, necessari també per alleugerir una mica la seriositat del tema que es tracta.
Voldria destacar un altre dels punts forts de l'àlbum. I és el missatge que malgrat puguem oblidar el nom de les coses o desorientar-nos, una de les darreres coses que perdem és la capacitat de percebre l'afecte dels altres. D'aquí un títol tan tendre i encertat com L'àvia necessita petonets. Quan les medecines no donen més de si, l'únic que podem seguir oferint és afecte i estimació. I aquest em sembla un missatge potent.
Comprendre aquestes situacions ens enriqueix humanament i ens fa créixer com a persones. I això és el que aquest àlbum pot aportar a l'educació dels més petits. A partir de 6-7 anys.


dimarts, 3 de gener del 2012

LIJ - Las maletas encantadas

Joan Manuel Gisbert; Mónica Calvo (il·)
Las maletas encantadas
Narval Editores, 2011
156 pp.
ISBN: 978-84-938293-9-1


Las maletas encantadas és una suggeridora narració a mode de faula protagonitzada per diferents animals i que parteix d'una misteriosa maleta trobada al mig del bosc. Tot seguit entren en joc un seguit d'elements molt ben treballats que fan progressar la història, dotant-la d'intriga i d'un interès que no decau fins al desllorigador final: en primer lloc, la imaginació per a justificar el que cadascú creu que pot amagar; en segon lloc, la gestió d'un conflicte d'interessos (qui té dret a quedar-se el contingut?, com s'ha de repartir?,...) i en tercer, la solidaritat per ajudar a qui ho necessita i la col·laboració que cal per a resoldre una situació conflictiva i assolir un objectiu comú.
El que deia, és la suma de tots aquests elements el que fa progressar la història amb eficàcia i interès.
La novel·la està molt ben escrita, amb ofici, i juga hàbilment amb elements fantàstics que la doten d'un alè màgic i poètic. Resulta molt amena i llegidora.
Una lectura ben recomanable per a nens i nenes de 8-9 anys.

diumenge, 1 de gener del 2012

LIJ - Set raons per estimar els meus pares


Jaume Cela; Jordi Vila Delclòs (il·)
Set raons per estimar els meus pares
Barcelona: Editorial Cruïlla, 2010
110 pp.
ISBN: 978-84-661-2719-6

Set raons per estimar els meus pares, novel·la que va ser guardonada amb el Premi Vaixell de Vapor 2010, és una obra que té un punt de partida força original. En Nil és un nen que casualment va néixer a la carnisseria del barri, amb l'ajut inestimable del carnisser i d'eines tan poc sofisticades com el ganivet de tallar el xai. Com a conseqüència d'aquest fet el carnisser li té una consideració especial, com si d'un fill es tractés, i cada any pel seu aniversari li fa un regal de caire pràctic que a en Nil no li fan gaire el pes. L'últim regal rebut ha estat una llibreta en la que el carnisser li ha demanat que hi escrigui les set raons per les quals estima els seus pares. I com que en Nil li ha promès que ho faria, s'hi posa.
A partir d'aquí, en forma de monòleg interior com si d'un diari personal es tractés, anem descobrint com és la vida d'en Nil i la de la seva família.
És un relat que m'ha sorprès gratament per la seva naturalitat i frescor. Destil·la l'espontaneïtat pròpia d'un nen, està impregnat d'un sentit de l'humor que el fa entranyable i no estalvia uns esquitxos d'escatologia i humor negre que mai molesten i sempre fan riure. La suma de tots aquests elements reforça la humanitat del relat, el dota de tendresa i aconsegueix mostrar amb eficàcia l'estima i l'afecte que es professen tots els membres d'aquesta família.
Té molts moments fantàstics que em semblen bons exemples d'això que us acabo de dir: dir-ne "cridar la son" d'explicar un conte a l'hora d'anar a dormir; quan el pare el va a buscar amb el cotxe d'enterramorts un dia de pluja; els concursos de pets en família;... I d'altres.
És un llibre molt rodó que es llegeix amb fruïció, amè, divertit i sobretot, humanament enriquidor. Per a nens i nenes a partir de 8 anys i per a tothom.