diumenge, 15 de juliol del 2012

Martellada

Les darreres mesures econòmiques preses pel govern han estat del tot insensibles amb el món de la cultura. Denoten precipitació, altes dosis d'improvisació i manca total de càlcul i perspectiva. I no sé si són més fruit de la desesperació o de la incompetència.
Parlem una mica del teatre. És un sector cultural que manté majoritàriament la presencia de la llengua catalana, amb un públic potser minoritari però fidel; un sector que malda per subsistir en un context de baixada del taquillatge, disminució i/o retirada de les subvencions públiques i alts costos de producció. Anar al teatre és car, de 25 a 30€ per a un muntatge estàndard. I això amb un IVA del 8%. Si de cop li puges 13 punts és una animalada, és carregar-te'l sense miraments. No puc entendre com només han vist un forat per on recaptar més. Crec que es perdrà recaptació, perquè es faran menys muntatges i tindran menys públic (un públic que també té menys diners i es torna més selectiu). És un desastre sense pal·liatius.
I podríem dir el mateix del cinema o dels concerts. Què volen? Que la cultura esdevingui quelcom elitista, un luxe només a l'abast de quatre privilegiats? Que quedi reduïda al pur entreteniment, al que només surt per la pantalla del televisor?
Encara els hi haurem de donar les gràcies per haver mantingut l'IVA superreduït per al llibre (en paper) i la premsa (en paper). Perquè -no us ho perdeu- el diari digital i el llibre electrònic es consideren serveis i estan gravats també amb el tipus general del 21%. Per a fer-s'ho mirar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada