dissabte, 11 de febrer del 2012

Triomfa el sentit comú

Vaig comentar fa un cert temps amb estupefacció i un punt d'indignació la demanda que havia presentat un ciutadà congolès resident a Bèlgica contra el còmic Tintin al Congo pel seu suposat contingut racista i per fer apologia del colonialisme.
Crec que el bagatge de lectures que cadascú acumula i la mateixa intel·ligència dels lectors són les que han d'acabar posant cada obra al seu lloc. Cada obra és fruit d'un context històric que la justifica i són els lectors d'aquesta obra al llarg del temps els que li acaben donant valor. Si l'obra manté una valors seguirà agradant i seguirà essent llegida. Perviurà. Si deixa de ser vàlida i d'agradar caurà en l'ostracisme i l'oblit. Però tant en un cas com l'altre són els lectors els qui tenen la darrera paraula. I no m'agrada que es pugui passar per sobre d'això. Entrar en el món de les prohibicions quant a lectures és delicat. Suposa que d'altres decideixin per tu, interpretar en base a una valors que no tenen les fronteres clares. El tema esdevé molt complex, amb moltes vessants, interpretable,... Si la cosa no està clara és millor no prohibir.
Per això celebro la sentència que es va fer pública ahir, que considera infundada la demanda sobre el contingut del còmic i que pretenia imposar restriccions a l'exhibició de l'obra. Han triomfat els arguments de la defensa que consideren que el còmic reflecteix el pensament de l'època en que va ser publicat (1931) i que pot ser considerat paternalista, més que racista. Afortunadament ha plogut molt des de 1931 i el còmic no s'adiu amb la mentalitat actual, però no podem marginar una obra només per ser fruit d'una època.
Per tot això celebro l'esperit de la sentència, a favor del sentit comú i de la intel·ligència dels lectors.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada