dijous, 1 d’abril del 2010

Poe

Jordi Sierra i Fabra; Alberto Vázquez (il·lustrador)
Poe
Barcelona-Madrid: Libros del Zorro Rojo, 2009
140 pp.
ISBN: 978-84-92412-44-0


Coincidint amb el bicentenari del naixement d'Edgar Allan Poe Jordi Sierra va presentar aquesta biografia novel·lada del famós escriptor nord-americà. Quan la llegia he pensat en Kafka y la muñeca viajera, on el seu autor, a partir d'una anècdota documentada de Kafka, novel·lava sobre un tema universal com és la capacitat de commoure's que té l'ésser humà davant el dolor aliè, com en aquest cas representava la nena que havia perdut la seva nina.
A Poe, però, pren una volguda distància respecte el seu biografiat, evita posar-se a la seva pell i justificar-lo, i només va donant algunes pinzellades que ens permeten fer-nos una idea de com les va passar de magres l'Edgar Allan Poe al llarg de la seva trajectòria. Descobrim un personatge dissortat, marcat per l'abandó del pare biològic i la mort prematura de la mare, l'adopció en una nova família, les dificultats de relació amb el nou pare, problemes amb l'alcohol, insatisfacció laboral, precarietat, topades constants amb els propietaris de les revistes per a les que treballava, males relacions amb altres escriptors, dificultats per a viure de la seva obra,... 
Però tot això sense entrar a fons en res, molt per sobre, per donar només una imatge molt generalista i vaga del personatge. He trobat a faltar aquest entrar més a fons en el personatge, ni que sigui a partir de la novel·lació de la seva vida. A partir d'aquí cadascú farà les seves interpretacions, però crec que l'autor està obligat a donar més.
Comentaris a part mereixen les il·lustracions. Alberto Vázquez ha aconseguit unes il·lustracions amb tinta negra d'allò més impactants, que s'adiuen perfectament amb el món d'ombres i misteris del seu autor. Resulten un plaer en si mateixes i configuren un treball d'il·lustració molt destacable.
Un llibre que pot servir com a porta d'entrada en l'obra d'un dels escriptors nord-americans més importants, un referent de la literatura de misteri i terror.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada