dissabte, 3 d’abril del 2010

LIJ - Contes japonesos

Anna Gasol Teresa Blanch; Juan M. Moreno (il·lustrador)
Contes japonesos
Barcelona: Edebé, 2009
151 pp.
ISBN: 978-84-236-9425-9


Aquest recull de vint contes situats en temps immemorials, en un Japó medieval poblat per pagesos, caçadors, pescadors i senyors feudals; ens acosten a una rica tradició cultural de la que podem extreure'n una determinada concepció de la vida i els valors que l'orienten. Com en gairebé totes les cultures trobarem elements fantàstics i retalls de les condicions de vida d'un poble, però m'ha sobtat trobar un reiterat rerefons moral en algunes d'elles.
Hi ha històries que ens parlen amb ulls crítics del maltracte als animals, de la crueltat, de la cobdícia, de l'enveja, de l'avarícia. Històries que davant d'aquests comportaments premien la bondat, la generositat, la humilitat, la senzillesa,....
L'agraïment també és un component important d'algunes històries, talment per a fer bona aquella dita catalana de “Tal faràs, tal trobaràs”. Es com si es volgués demostrar que fer el bé sempre acaba tenint recompensa i que el temps acaba posant les coses al seu lloc i fent justícia, castigant els mals comportaments i premiant els bons. No diré que aquests contes siguin contes morals, però sí que reflecteixen els valors d'una societat, la moral sobre la qual s'articula.
Els elements fantàstics gairebé sempre acaben posant-se al servei d'aquesta idea de justícia i de valors morals.
L'edició d'aquesta obra és molt acurada i les il·lustracions són detallistes, d'un cromatisme acurat i de gran qualitat. Resulten molt vistoses i de gran atractiu per si mateixes. Tot plegat conforma un conjunt que val la pena tenir a l'abast, ja que hi trobarem històries aptes per a ser llegides i explicades (estan escrites tal com ens arribarien si algú ens les expliqués), ja que formen part d'una tradició que s'ha transmès per via oral i alhora podrem acostar-nos a una rica tradició cultural que podrem conèixer millor.
Resulta absolutament recomanable per a nens i nenes a partir de 9-10 anys i per a tothom, com a lectura i com a recurs educatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada