diumenge, 18 d’octubre del 2009

LIJ - Tanca els ulls


Victoria Pérez Escribá; Claudia Ranucci (il·lustradora)
Tanca els ulls
Barcelona: Thule Ediciones, S.L., 2009
Col·lecció Trampantojo
ISBN: 978-84-96473-99-7


La nostra experiència de la vida va enriquint la percepció que tenim de la realitat que ens envolta. A mesura que creixem i madurem cada vegada som més capaços de conceptualitzar les coses i de posar més i millors paraules per a descriure amb precisió la realitat de l'entorn. Tanca els ulls, a partir de la relació entre dos germans, ens parla de tot això per tal de fer-nos adonar que cadascú té una percepció de les coses, que pot fer a partir de la percepció d'uns sentits o uns altres, o de la pròpia experiència; però que una visió no és millor que l'altra, sinó que poden ser complementàries o en tot cas respondre a diferents nivells maduratius.
El diàleg entre els dos germans (el gran que fa afirmacions adultes: “Un rellotge és una cosa que et diu quina hora és”; el petit que s'oposa fent valer la seva percepció: “I ara! Un rellotge és una capsa de fusta amb un cor a dins. Escolta”) va enfrontant les dues percepcions en diferents elements quotidians fins que el germà gran, fart de veure que el seu germà no li fa cas, es queixa a la mare que no se'n surt amb el germanet malgrat les seves bones intencions d'explicar-li les coses. La resposta de la mare intentarà fer-lo adonar que les respostes del germà també tenen la seva lògica i que tanqui els ulls per a que intenti explicar la realitat sense veure-la. Haurà de recórrer als altres sentits i per força haurà de canviar la seva descripció de la realitat. En aquest sentit val a dir que la coberta del títol està feta amb feltre i és una invitació a llegir el títol sense veure'l, utilitzant el tacte.
Un àlbum força estimulant que ens mena cap a l'empatia, a entendre el que ens diuen els altres i a observar la realitat des d'una variada i rica sensorialitat, i que compta amb unes il·lustracions coloristes de línies simples i grans traços properes al món dels més petits. Per a primers lectors a partir de 4-5 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada